Hoe werken Medicinale Paddenstoelen?

De werking van medicinale paddenstoelen kan voortkomen uit de gehele paddenstoel, het vruchtlichaam, of uit het mycelium; de ‘wortels’ van de paddenstoel.

De medicinale werkzaamheid van een paddenstoel ontstaat doordat een of meerdere gedeeltes van een paddenstoel een hoge concentratie van diverse gezonde voedingsstoffen kan bevatten. Denk hierbij aan antioxidanten, essentiële aminozuren, essentiële suikers, mineralen en vitamines.

De samenstelling en de aanwezigheid van de diverse gezonde voedingstoffen verschilt per medicinale paddenstoelen soort. Hierdoor verschilt ook de werking per paddenstoelen soort en heeft elke paddenstoel andere voordelen. Hier kunt u meer lezen over de verschillende soorten medicinale paddenstoelen en hun specifieke voordelen: De verschillende soorten medicinale paddenstoelen.

De Gezonde Voedingstoffen

Hieronder leest u meer over de voordelen en de werkingen van de gezonde voedingsstoffen die in hoge concentraties aanwezig zijn in medicinale paddenstoelen.

1. Essentiële Suikers

In zijn boek ‘medicinale paddenstoelen‘ verwijst natuurgeneeskundig therapeut Peter van Ineveld naar de werkzame stoffen van de medicinale paddenstoelen.

Peter van Ineveld geeft aan dat essentiële suikers een belangrijke invloed hebben op de werking van de medicinale paddenstoelen. Essentiële suikers verschillen van normale suikers door de aanwezigheid van ‘lange ketens’. Deze suikers worden ook wel polysachariden of bètaglucanen  genoemd.

Polysachariden worden gekenmerkt als essentieel, omdat het complex is voor ons lichaam om deze suikers zelf aan te maken. Hierdoor is het van belang dat wij deze suikers via onze voeding binnen krijgen.

Volgens Peter van Ineveld dienen wij het belang van essentiële suikers niet te onderschatten: ” Essentiële suikers zijn nodig voor de communicatie binnen ons lichaam. Essentiële suikers zorgen ervoor dat ons lichaam optimaal kan functioneren en presteren.”

De twee meest belangrijke polysachariden die zorgen voor de werking van de medicinale paddenstoelen zijn bètaglucanen 1.3 en 1.6. Volgens het kenniscentrum van Nature Foundation hebben deze bètaglucanen een positief effect als gevolg van hun immuun stimulerende werking: “Bètaglucanen uit paddestoelen en gisten zijn momenteel de meest veelbelovende klasse van immuunstimulerende stoffen.”

De bètaglucanen stimuleren processen binnen het lichaam waardoor, onder andere, virussen en bacteriën onschadelijk gemaakt kunnen worden: “Met name de macrofagen en neutrofielen worden gestimuleerd, cellen die tot de eerstelijns verdediging van het immuunsysteem behoren. Zij kunnen bacteriën, virussen en andere pathogenen via fagocytose onschadelijk maken.”

2. Antioxidanten

De positieve werking van antioxidanten is inmiddels veelvuldig onderzocht en algemeen geaccepteerd. Antioxidanten helpen ons lichaam door, bij een teveel aan vrije radicalen, een aantal van deze vrije radicalen onschadelijk te maken.

Vrije radicalen kunnen grote schade aanrichten binnen ons lichaam. Deels kunnen wij er zelf voor zorgen dat vrije radicalen minder schade aanrichten, denk hierbij aan een gezonde levensstijl en het voorkomen van stress. Echter hebben wij hier maar deels invloed op. Vrije radicalen ontstaan namelijk ook door, bijvoorbeeld, luchtvervuiling en contact met straling van de zon; factoren waar wij maar deels een invloed op hebben.

Hieruit volgt het belang van het verkrijgen van voldoende antioxidanten middels onze voeding en supplementen. Medicinale paddenstoelen kunnen hierin een zeer belangrijke rol spelen vanwege de hoge concentratie aan antioxidanten: “Medicinale paddenstoelen zijn een der rijkste bronnen van antioxidanten” (Peter van Ineveld) Ook normale, bij de supermarkt verkrijgbare paddenstoelen bevatten grote hoeveelheden antioxidanten.

3. Essentiële Aminozuren

Medicinale paddenstoelen bevatten naast een hoge concentratie aan essentiële suikers en antioxidanten ook een hoge concentratie aan essentiële aminozuren.

Ons lichaam gebruikt deze aminozuren voor de aanmaak van eiwitten. Ze kunnen gezien worden als de essentiële ingrediënten van eiwitten. Eiwitten zijn vervolgens weer de essentiële ingrediënten van lichaamscellen.

Helaas kan ons lichaam maar een gedeelte van de benodigde aminozuren zelf aanmaken. De overig aminozuren dienen wij via onze voeding binnen te krijgen. Paddenstoelen supplementen kunnen hierbij een ondersteunende rol speel. Vooral voor mensen die veel sporten en mensen met een vegan of vegetarisch dieet.

4. Mineralen & Vitamines

Mineralen en vitamines zijn uitermate belangrijk voor een goede gezondheid en de gezonde ontwikkeling van het menselijk lichaam. Evenals de andere gezonde voedingsstoffen, genoemd in dit artikel, kan het lichaam niet alle vitamines en mineralen zelf aanmaken.

Daardoor is het van belang voldoende vitamines en mineralen via voeding en eventueel supplementen binnen te krijgen. Medicinale paddenstoelen bevatten van nature veel vitamines en mineralen. Hierdoor kunnen zij een belangrijke rol spelen als een bron van vitamines en mineralen.

Conclusie

Medicinale paddenstoelen werken positief op de gezondheid door de aanwezigheid van een aantal gezonde voedingsstoffen. Dit zijn: essentiële suikers, antioxidanten, essentiële aminozuren, en vitamines en mineralen.

Ons lichaam kan deze voedingsstoffen niet, of slechts deels zelf aanmaken. Hierdoor moeten wij er zelf voor zorgen dat wij voldoende van deze voedingstoffen binnen krijgen. Een gezonde voeding speelt hierin natuurlijk de belangrijkste rol.

Supplementen op basis van medicinale paddenstoelen kunnen, bovenop een gezond dieet en een gezonde levensstijl, hierin van toegevoegde waarde zijn. Medicinale paddenstoelen bevatten namelijk hoge concentraties aan gezonde voedingstoffen.

Hier kunt u meer lezen over de verschillende soorten medicinale paddenstoelen en hun specifieke voordelen: De verschillende soorten medicinale paddenstoelen.

Laat een reactie achter

De waardering van paddenstoelensupplementen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 55 reviews.
0
    0
    Winkelmandje
    Je winkelmandje is nog leegTerug naar de winkel