De Verschillende Soorten Medicinale Paddenstoelen

In zijn boek ‘medicinale paddenstoelen‘ verwijst natuurgeneeskundig therapeut Peter van Ineveld naar de grote aantallen verschillende soorten paddenstoelen. Van de paddenstoelen die bij ons bekend zijn, zijn er volgens Peter van Ineveld zo een 800 bruikbaar als medicinale paddenstoelen: “Men schat dat er over de hele wereld circa 140.000 paddenstoelen bestaan waarvan er inmiddels 15.000 bekend zijn. Hiervan zijn er zo’n 800 bruikbaar bij een of meer medische indicaties.”

Zoals reeds aangegeven in een vorig artikel over de werkzaamheid van medicinale paddenstoelen, werken medicinale paddenstoelen door de aanwezigheid van hoge concentraties van diverse gezonde voedingsstoffen: antioxidanten, essentiële aminozuren, essentiële suikers, mineralen en vitamines.

Aangezien de concentraties en samenstellingen van de diverse gezonde voedingstoffen verschillen per paddenstoelen soort, verschillen ook de positieve effecten per paddenstoelen soort.

In dit artikel worden de meeste bekende soorten medicinale paddenstoelen belicht. Hoogwaardige supplementen op basis van deze paddenstoelen worden ook verkocht op onze webshop.

1. Cordyceps

Cordyceps (Ophiocordyceps sinensis) groeit van oorsprong vooral op grotere hoogten in Nepal en Tibet. In deze gebieden is het gebruik van cordyceps in de geneeskunde al eeuwenlang een feit.

Volgens de tradities zijn cordyceps paddenstoelen behulpzaam bij het behandelen van meerdere gezondheidsproblemen, zoals leveraandoeningen, luchtwegklachten en een (te) laag libido.

Peter van Ineveld verwijst daarnaast naar de rol die cordyceps spelen binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Cordyceps worden binnen TCM gezien als een middel om yin en yang in evenwicht te brengen: “Algemeen wordt cordyceps gezien als een paddenstoel die het evenwicht tussen yin en yang bevordert en werkt via de nier- en longmeridianen.”

De positieve werking van cordyceps bij een groot aantal diverse gezondheidsklachten is helaas (nog) niet altijd wetenschappelijk onderzocht. Echter worden hier wel steeds meer onderzoeken naar gedaan en is er steeds meer bewijs ter bevestiging van de medische voordelen van cordyceps. Zo is het bijvoorbeeld al wetenschappelijk aangetoond dat de manier waarop het lichaam zuurstof gebruikt positief word beïnvloed door cordyceps (Bron). Hierdoor zouden cordyceps ook voor sporters een waardevolle toevoeging aan het dieet kunnen zijn.

Paddenstoelensupplementen.nl biedt biologische cordyceps supplementen van het merk Mushrooms4Life: Cordyceps Paddenstoelen Capsules Bio.

2. Reishi

De reishi paddenstoel, die ook wel ganoderma genoemd word en waarvan de Chinese benaming Ling Zhi ook veelvuldig gebruikt word, is net als de cordyceps een begrip binnen de TCM.

Peter van Ineveld geeft aan dat 2 onderdelen van de reishi paddenstoel zorgen voor het positieve effect van de paddenstoel, dit zijn de polysachariden, waarover u ook meer kunt lezen in mijn vorig artikel over de werking van medicinale paddenstoelen, en triterpenen: Ganoderma bezit twee bestanddelen die in het oog springen: dat zijn de polysachariden en triterpenen. Triterpenen worden gewaardeerd vanwege hun adaptogeen effect.”

De reishi paddenstoel staat vooral bekend om de boost die hij geeft aan het immuunsysteem (Bron). Daarnaast blijkt uit onderzoek onder overlevenden van borstkanker, dat reishi vermoeidheid, angsten en depressies kan tegen gaan (Bron)

Binnen de TCM zijn er nog tal van ziektes en aandoeningen waartegen reishi kan helpen, zoals huidziekten, allergieën en auto-immuunziekten. Hiervoor bestaat echter (nog) onvoldoende medisch bewijs.

Paddenstoelensupplementen.nl biedt biologische reishi capsules aan van het merk Mushrooms4life aan en een biologisch reishi paddenstoelen extract van het Finse merk KÄÄPÄ Health.

3. Maitake

Maitake, ook wel bekend onder de naam grifola frondosa, is een indrukwekkende medicinale paddenstoel die 1 meter breed kan worden en wel 40 kilo kan wegen.

Maitake zit boordenvol polysachariden en antioxidanten, waardoor deze ook uitermate geschikt is voor ons immuunsysteem.

Daarnaast blijkt uit studies op ratten en muizen dat maitake een gunstige invloed kan hebben op ons cholesterol (Bron) en de negatieve effecten van type 2 diabetes kan verminderen, in ieder geval bij ratten. (Bron)

Paddenstoelensupplementen.nl heeft een uiterst interessante biologische mix van maitake extract, samen met de extracten van de twee hierboven beschreven medicinale paddenstoelen, cordyceps reishi, in het assortiment; MyComplex Paddenstoelen Capsules Bio van het merk Mushrooms4life.

4. Pruikzwam (Lion’s Mane)

De pruikzwam, ook bekend onder de Engelse benaming lion’s mane, is mijn persoonlijke favoriet onder de medicinale paddenstoelen.

Naast het unieke uiterlijk van de pruikzwam/Lion’s mane komt dit ook door de positieve werking van de pruikzwam op onze hersenen en het zenuwstelsel. Zo is het inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat lion’s mane 2 bijzondere bestanddelen bevat, hericenones en erinacines, welke bijdragen aan de groei van hersencellen. (Bron)

Tevens blijkt uit onderzoek met lion’s mane op muizen dat deze medicinale paddenstoel kan helpen bij angsten en depressies. (Bron)

Daarnaast zou lion’s mane onder andere kunnen helpen bij (chronische) ontstekingen binnen het lichaam (Bron) en problemen binnen ons maag en darmstelsel. (Bron)

Op paddenstoelensupplementen.nl kunt u bio lion’s mane capsules vinden van het merk Mushrooms4life en bio Lion’s Mane Paddenstoelen Extract van het merk KÄÄPÄ Health.

5. Chaga

Chaga, met inonotus obliquus als officiële naam, is een medicinale paddenstoel die in Rusland al honderden jaren word gebruikt. In Siberië is het, bijvoorbeeld, gebruikelijk om thee te maken van chaga.

In het westen groeit de interesse naar chaga ook steeds meer. Hoewel er nog weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de medicinale werkzaamheid van chaga, is het wel al bewezen dat chaga boordevol antioxidanten zit. (Bron)

Proeven op muizen suggereren daarnaast dat chaga, net als de pruikzwam, kan helpen bij (chronische) ontstekingen binnen het lichaam. (Bron)

Chaga zou ook een antitumorale werking kunnen hebben (Bron) en, onder andere, kunnen helpen bij het verlagen van de bloed suiker spiegel. (Bron)

Op deze website kunt u de biologische chaga capsules van het merk Mushrooms4life vinden.

Chaga

6. Shiitake

De laatste paddenstoel op deze lijst is waarschijnlijk ook een van de meest bekende, de shiitake. Het is echter niet bij iedereen bekend dat de shiitake gezien kan worden als een medicinale paddenstoel.

Wetenschappelijke onderzoeken over de werking van shiitake op het menselijk lichaam staan helaas nog in hun kinderschoenen. Echter zijn studies op dieren veel belovend.

Zo zou shiitake heel erg waardevol kunnen zijn bij het aanpakken van typische aandoeningen en ziektes die gepaard gaan met de westerse leefstijl. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk (Bron) en cholestrol (Bron).

Samenvatting

In dit artikel zijn de 6 meest bekende medicinale paddenstoelen aan bod gekomen.

Zoals reeds in een vorig artikel besproken halen paddenstoelen hun positieve werking uit een aantal gezonde voedingsstoffen. De aanwezigheid van deze stoffen verschilt per paddenstoel, hierdoor verschilt ook de werking per paddenstoel.

Daardoor zijn een aantal soorten bijvoorbeeld interessant voor de gezondheid van onze hersenen (Lion’s mane), en kunnen anderen juist weer helpen bij de zuurstofopname van ons lichaam (Cordyceps).

De positieve effecten van medicinale paddenstoelen op de gezondheid zijn binnen de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) al eeuwen onomstreden. In het westen worden er ook steeds meer onderzoeken gedaan naar de werkingen van medicinale paddenstoelen, echter zijn nog niet alle voordelen die binnen de TCM worden beschreven ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen.

Dit artikel verwijst naar een aantal wetenschappelijk studies, in de toekomst zullen nog veel meer studies plaatsvinden en het is uiterst interessant om de wetenschappelijke ontwikkelingen omtrent medicinale paddenstoelen op de voet te volgen.

Laat een reactie achter

De waardering van paddenstoelensupplementen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 55 reviews.
0
    0
    Winkelmandje
    Je winkelmandje is nog leegTerug naar de winkel